MR-scan

Bij een MRI-scan worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden nadien door een antenne weer opgevangen. Een computer verwerkt de signalen vervolgens tot een afbeelding die op een beeldscherm kan bekeken worden. Er wordt dus bij een MRI-onderzoek geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

Aangezien in gans de ruimte een groot magnetisch veld aanwezig is, is het  omwille van veiligheidsmaatregelen verboden om gelijk welk metalen voorwerp en / of elektronica mee binnen te nemen. Daarom zal u gevraagd worden om alle metalen voorwerpen  en/of kledij met metaal in verwerkt, te verwijderen en eventueel  gewoon een badjas aan te doen. Ook een bril, een gebitsprothese en hoorapparaat  mogen niet mee in de scanruimte. Indien u drager bent van een pacemaker of een ander ingeplant toestel (vb. neurostimulator,…)doe dan zeker navraag bij uw behandelend arts of het toestel MRI compatibel is. Bij de minste twijfel zal u de toegang tot de onderzoeksruimte geweigerd worden, dit enkel en alleen omwille van  uw en onze veiligheid. Wanneer het onderzoek het hoofd of halsgebied betreft, is het belangrijk om geen make-up of haarlak te gebruiken. 

Tijdens het onderzoek is het van belang om zo stil mogelijk te blijven liggen en zoveel mogelijk te ontspannen. Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel duurt het onderzoek 15 tot 40 minuten. Het maken van een MRI gaat gepaard met een hard, kloppend, monotoon geluid, om de geluidssterkte te verminderen krijg je hiervoor een hoofdtelefoon en indien gewenst extra oordopjes.

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel die in een tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan beide kanten open. 

Indien u last heeft van claustrofobie, gelieve dit dan op voorhand met uw behandelende arts te bespreken zodat hij u de nodige medicatie kan voorschrijven en u deze kan meenemen naar het onderzoek. Indien u deze medicatie moet innemen zorg er dan steeds voor dat u een begeleider bij heeft, want u mag in dat geval niet zelf terug naar huis rijden met de wagen.