ZorgaanbodSlaaponderzoek

Slaaponderzoek

Een goede slaap heb je nodig om lichamelijk en geestelijk goed te functioneren. Het is een voorwaarde om je doorheen de dag wakker te voelen, alert te zijn tijdens je dagelijkse activiteiten en je lichaam gezond te houden. De gevolgen van een slaaptekort mogen niet worden onderschat. Er zijn vele voorbeelden die een goede slaap kunnen verhinderen, zoals een drukke job, onregelmatige uren, geestelijke problemen, maar ook een stoornis van de slaap zelf. 

Voor wie

Gevolgen van slechte slaap

Slaaponderzoek

Tips voor een goede slaaphygiƫne

Team

Inschrijven

polysomnografie

Het is voor jou misschien niet altijd even duidelijk waar het probleem juist schuilt en de oorzaak van slaapstoornissen wordt vaak maar duidelijk door een slaaponderzoek te laten uitvoeren. Tijdens dit onderzoek, ook wel een polysomnografie genoemd, worden verschillende gegevens verzameld rond je slaap, zoals onder meer de slaapduur, de slaapkwaliteit, nachtelijke ontwakingen en adempauzes. Het is meestal enkel mogelijk dit te laten onderzoeken tijdens een overnachting in de slaapkliniek van het ziekenhuis.

De slaapkliniek is een gespecialiseerde afdeling van het ziekenhuis, die zich richt op het onderzoeken van de slaap en het behandelen van diverse slaapgebonden problemen en ziektebeelden. De expertise berust op de samenwerking tussen verschillende specialisten, zoals de longarts, NKO-arts, neuroloog en tandarts. We werken ook nauw samen met andere vakgebieden, zoals de cardiologie, psychiatrie, diabetologie en abdominale heelkunde.